Kuka vastaa ?

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

#62 Ratsastaja liikenteessä

Autoilija, haluaisitko hirven tuulilasiin?
-En minäkään tahtoisi.
 

Ratsastaja tiellä, kuinka toimia?


 Facebookissa kiertää nyt meillä hevosihmisillä viesti, jossa muistetaan ratsukoita liikenteen joukossa. Olen itse ratsastanut monia kertoja autotien vieressä, tai hiekkatiellä, joilla SAA hevosella ratsastaa. Kovin moni autoilija unohtaa vauhdin hidastamisen ja tarpeeksi kaukaa ohittamisen tärkeyden. Voisin kokemukseni perusteella väittää, että noin kolme kymmenestä moottoriajoneuvolla ponini ja minun ohitse ajaneesta kuljettajasta, todellisesti hidastaa vauhtia tarpeeksi, välttyäkseen vaaratilanteilta. Ja miksi kirjoitan tästä juuri nyt? Siksi, että on syksy ja illat alkavat hämärtää. Tiet muuttuvat pikkuhiljaa yöpakkasten myötä liukkaiksi ja ajosää on epävakaata, sateista ja tuulista. Tämä kasvattaa liikenneonnettomuuksien riskejä, jossa myös ratsukoilla voi olla joskus osansa. Tästä tulee henkilökohtaisesti päällimmäisenä mieleen viime keväänä sattunut hevosonnettomuus Pirkkalassa, josta varmasti suurin osa meistä on kuullut.

Kuinka toimin kun näen ratsukon tiellä?
Yksinkertaista, h i d a s t a vauhtia, harvemmin näemme ratsukoita yli 60-alueiden ylittävistä teistä, joten jos ajonopeutesi on 60km/h, ole hyvä ja hidasta se mahdollisuuksien mukaan parillakymmenellä. Rajoituksethan on tehty noudatettaviksi, joten on erittäin vaarallista, jos ajatkin vaikka 80 tuntinopeudella hevosen ohi. Siinä tilanteessa ei ehdi kukaan tekemään yhtään mitään, jos hevonen säikähtää autoasi ja pomppaa vaikka suoraan tuulilasillesi ratsastaja selässään.
Kierrä ratsukko mahdollisuuksien mukaan vastaantulevien kaistan kautta. Tällöin ratsastajan on helpompi pitää hevosensa rauhallisena ja pois auton alta, vaikka se säikähtäisikin.
Hevosella on hyvä kuulo, mutta näkökenttä on rajallinen. Hevonen voi kokea pienetkin esineet isona uhkana.
Autonkuljettajan tulee aina ottaa katsekontakti ratsastajaan. Ratsastaja samoin voi pyytää kuljettajaa pysähtymään - paikallaan olevalla pystyyn nostetulla kädellä. Ratsastaja voi antaa luvan ohittaa liikkuvalla, pyörivällä kädellä.

Tässä vaiheessa muistutan myös ratsastajia turvallisuudesta!
Heijastimen käyttäjä näkyy auton kaukovaloissa noin 300 metrin päähän. Ilman heijastinta näkyvyys on kaukovaloissa noin 100 metriä. Lähivaloissa heijastimen käyttäjä näkyy 120 metrin päähän, ja ilman heijastinta näkyvyys on vain noin 45 metriä. Autoilija ei ehdi edes jarruttamaan 50 km/h vauhdissa, jos heijastimia ei käytetä lainkaan!
Liikennemerkit (varoituskolmiot, stop-merkit, suojatien liikennemerkit) koskevat autoilijoiden lisäksi myös kaikkia hevosella liikkujia.

 
Lainattu kavereiden FB-päivityksistä:
 
Kuvitellaan seuraavanlainen tilanne: ajat autollasi ja huomaat hirven tienpientareella. Reagoit välittömästi ja hiljennät nopeutta, sillä tiedät hirven olevan liikkeissään arvaamaton. Lisäksi tiedostat minkälaista jälkeä seuraa hirven ja auton liian läheisestä kohtaamisesta. Fiksu liike tuo vauhdin pudottaminen, sanoisin, ja väitän, että noin 99% autoilijoista toimii kuten sinä. Mutta otetaanpas toinen esimerkki, kuvitellaan seuraavaksi hieman erilainen tilanne. Ajat autollasi ja näet tienpientareella hevosen ratsastajineen. Tässä kohtaa noin 70% autoilijoista reagoi, hetkinen, ei mitenkään. "Sehän on heppa, ja sillä on kuljettaja kyydissä. Ohitanpa reippaasti ja jatkan matkaa." VÄÄRIN, YSTÄVÄT, VÄÄRIN.
 

 Hevonen on kaikesta jalostuksesta ja kesyttämisestä huolimatta vaistojensa varassa toimiva saaliseläin, jonka ensimmäinen, ja kaiken koulutuksen ohittava reaktio on paeta pelästyessään.

Sellainen hevonen, joka ei ikinä pelästy mitään, on se joka makaa aamiaisleipäsi päällä, tai työntää horsmaa pellon reunassa. Selvennetään vielä, siis kuollut. Ja kuolleet hevoset eivät nykylääketieteenkään saavutuksilla kävele ratsastaja selässään tien pientareella. Liikennevarminkin hevonen voi säikähtää ohi kiitävää autoa, ja säikähtäessään olla yhtä arvaamaton liikkeissään kuin tuo autoilijoiden suuresti kunnioittama sarvipää.

Satutko sinä, autoilija tietämään, että keskivertohevonen painaa noin sata kiloa ENEMMÄN kuin hirvi, ja saa täten aikaan vähintään yhtä pahaa jälkeä konepellillä pötkötellessään. Sivuseikkana mainittakoon, että hevosen kyydissä on myös ratsastaja, joka siis useimmiten on ihminen. Jonkun äiti, isä, sisko, veli, poika tai tytär. Miltähän hän näyttäisi siinä konepellillä? Jos asenteesi on vieläkin välinpitämätön, ajattele miltä autosi näyttää törmättyään kuuteensataan kiloon luuta ja lihaa. Jos et ole noin hävyttömän materialistinen, kuvittele hetki itseäsi ilman jalkoja. Sinuna tekisin varmuuden vuoksi testamentinkin hyvissä ajoin.
 

 Vauhdin pudottaminen hevosen ohittaessasi ei maksa sinulle mitään. Se ei vaikuta perille pääsyn aikatauluun kuin muutamia sekunteja. Sen sijaan hevoseen törmääminen maksaa henkiä. Hidasta siis reilusti, ohita toisen kaistan puolelta jos vaan suinkin pystyt. Ahtaassa paikassa anna ratsastajalle aikaa ohjata hevonen turvalliseen ohituspaikkaan. Palkaksi saat todennäköisesti ystävällisen hymyn ja tervehdyksen, jolla me ratsastajat kiitämme huomaavaista autoilijaa.
 Muista, että henki jonka säästät voi olla omasi!:)
 
Ja ratsukko kiittää!
 
 
Niinpä kiitän minäkin, että luit tämän "pätemisen" alusta loppuun ja toivon että siitä oli Sinulle hyötyä!
 
Syksyisin terveisin;
Palé
 
 
Kuvat Suomen Ratsastajainliiton sivuilta, tekstissä lainattuja osia mm. Suomen matkaratsastusliiton ja Facebookin nettisivuilta.

8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitoksia! Kiva saada pitkästä aikaa kommenttia (:

   Poista
 2. Oikeesti apua oot kirjottanu hyvin, tai tässä on oikeesti kaikki tärkein. Ite liikun hevosen kanssa liikenteessä melkein päivittäin, ja ihan hel****n monta kertaa mopoilijat, mopoautoilijat, autoilijat sun muut ajelee väliinpitämättömästi ohi. Sillon tekis vaa nostaa keskisormi pystyy ja huutaaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :) Itsekin liikuskelen ponin kanssa aina kotona autotien viertä, että tästä varmaan moti tähän.

   Poista
 3. Erittäin hyvä, oikeastaan niin täydellinen ja tärkeä juttu, että voisinpa laittaa paikallislehteen osan tästä, jos sulle sopii?

  Äitiliini =)

  VastaaPoista