Kuka vastaa ?

torstai 24. tammikuuta 2013

#109 ErikoispostaustaKarkkiaaaaa omnomnomnomHeippa taas!
Parin päivän hengähdystauon jälkeen oli kyllä aivan pakko tulla postaamaan! Olisin tosiaan postannut tähän väliinkin, mutta kiirettä pitää töissä niin ei ole millään kerinnyt. Nyt kuitenkin ajattelin laittaa tulemaan teille vähän tyypillisen työpäiväni päiväjärjestystä, sekä pientä videota. Ollaan kuljettu nyt parina päivänä täällä kamerat kädessä ahkeraan ja olen saanut paljon materiaalia työkoosteeseen, mutta en sitä ole vielä kerinnyt tehdä. Pidän huomenna taas vapaapäivän, jotenka silloin varmaankin pystyn tekemään koosteen.

Black Jack, ehdottomasti yksi suosikeistani (:Kasjan ja töyhtöpää
Ainiin! Maanantaina tuli äitiltä paketti Suomesta, joka sisälsi mm. salmiakkia, ruisleipää, turkinpippuria (kaikkea "tarpeellista" mitä täältä ei saa siis :D), tuli sieltä myös lämpimiä sukkia ja kenkiin lampaankarvapohjalliset kun olen valitellut varpaiden jäätymistä. Kiitos äiti<3 Isäkin laittoi viime viikolla vähän apteekkituotteita, vaikka täälläkin on kyllä apteekki tuossa nelisen kilometrin päässä, mutta erittäin vaikea asioida, kokeiltu on!

Tosiaan, siihen päiväjärjestykseen! Havainnollistin tähän nyt aika selkeästi mitä kaikkea hommaan sisältyy ja miksi mitäkin tehdään, jotta pysytte paremmin kärryillä. Enkä laittanut tätä päivää ihan tarkoituksella. Kirjoitan kouluun päivittäin työpäiväkirjaa, joten tämä on aika helppo ottaa sitten sieltä, vaikken sitä kirjoitakaan näin aikataulumuodossa.

Torstai 10.1.

KLO
07:00 Pihatto 
Pihatoilla asuu 15 varsaa, joille Saran kanssa käydään aamuisin laittamassa väkirehut ja heinät. Joka toinen päivä suunnilleen lisätään pihattoihin myös olkea kuivikkeeksi.

07:20 Karsinoiden kuivitus
Lisätään päätallin, pikkutallin ja oritallin karsinoihin kanttipaalista olkea kuivikkeeksi. Karsinoita ei siivota, vaan ne tyhjennetään kokonaan 2 krt viikossa. Olkea on joka päivä lisättävä koska hepat talloo sitä lyttyyn ja syövät sitä. Hyvin kuivitetussa karsinassa on yleensä suunnilleen polven korkeudelle asti olkea, eli tarpeeksi jottei hevosten tarvitse seisoa betonilla. Kuivituksen loppuun lakaisemme aina kaikki käytävät ja päätallin käytävä lakaistaan koska muuten tulee pöllyä niin paljon ettei eteensä näe.

08:30 Klinikkatalliin avuksi
Wim pyysi apua klinikkatalliin tammojen rektalisointiin. Putsasin kahden tamman kaviot ja käytin ne vuorotellen pakkopilttuussa rektalisoitavana. Hepoilta putsataan AINA kaviot kun ne otetaan karsinasta ulos, näin käytävät pysyvät siistimpinä.

08:50 Klinikalle avuksi
Oritallin klinikalla käy päivittäin 1-3 oria hyppäämässä, niiltä siis otetaan spermaa talteen tammojen siemennystä varten. Minun hommaani kuuluu tuoda tamma hypytyspaikan pakkopilttuuseen, orit siis hypytetään pukille, tamma ei siis ole siinä sitä varten, lähinnä "henkisenä tukena", jos näin voisi sanoa :D  Sitten pesen/desinfioin pukin joka orin jälkeen jottei mahdolliset bakteerit leviä, vaihtelen myös muita pesuvesiä.. Viimeisen orin jälkeen vien tamman karsinaansa ja siivoan klinikan, eli järjestelen tavarat, desinfioin pöydät ym. Hygienia on todella tärkeää klinikalla!

10:00 Hevosia koneeseen ja tarhaan
Tähän väliin yleensä laitellaan hevosia tarhoihin ja kävelykoneeseen. Tähän aikaan vuodesta täällä käytetään joka hepalla ainakin kolmea loimea sekä sisällä, että ulkona ja kävelykoneessa vielä erikseen siihen tarkoitettua loimea, joten loimittamista on todella paljon. Tarhauksia ja konehevosten vaihtoja tehdään lähes koko ajan pitkin päivää, yleensä tähän aikaan vuodesta hepat tarhaavat jonkun 3-5 tuntia päivässä ja kävelevät koneessa vajaa tunnin. Riippuu toki hevosesta, jotkut eivät ulkoile lainkaan.

10:45 Seinien pesua
Tallin siisteydestä pidetään hyvää huolta. Tänään sitten menin tarhausten jälkeen pesemään juuriharjalla kera saippuaveden ja pesusienen pesemään oritallin seiniä. Sarakin tuli myöhemmin avuksi. Pestiin karsinoiden ulkoseiniä. Edellispäivänä olimme pesseet kaikkien karsinoiden vesi- ja ruokakupit.

12:00 Lounastauko
Lounastauon pituus vaihtelee työntekonopeudestamme jatöiden määrästä puolesta tunnista puoleentoista tuntiin, yleensä olemme noin tunnin tauolla. Menemme siis kämpille ja tehdään itse ruokamme. Asutaan tosiaan tässä tallipihassa, joten mitään matkaa ei siis ole käveltävänä taukoa varten. Talliin palataan aina klo 13.

13:00 Koneen siivous
Lounaan jälkeen ei ollut hevosia menossa kävelykoneeseen, jotenka minä menin siivoamaan sen. Koneen pohja on jotakin joustavaa, mutta pitävää muovi/kumimattoa, joten se on helppo lakaista siistiksi sonnasta sun muusta :D Yleensä Saran kanssa siivoamme koneen vuoropäivin.

13:20 Hevosten varustamista
Iltapäivät menevät yleensä aina siihen, että laitamme hevosten ratsastajalle/ratsastajille hevosia Saran kanssa ratsastuskuntoon ja otamme niitä pois heiltä. Melkein kaikki hevoset ratsastaa joko yksi tai kaksi ratsastajaa (ratsastavat työkseen siis). Tänään oli kuitenkin vain yksi ratsastaja, joten tahti oli vähän sujuvampi kuin kahden ratsastajan kanssa. Käytännössä siis laitetaan hepalle riimu päähän, heitetään loimet veke ja putsataan kaviot, sitten otetaan se käytävälle, harjataan pikaisesti, siivotaan hännästä enimmät oljet, harjataan harja, laitetaan suojat, geeliromaani, huopa, satula, riimu pois, suitset tilalle, joskus martingaali ja aina kun laitetaan heppaa kuntoon, sillä on pidettävä fleece- tai villaloimea päällä (ei siis kiinni tietenkään vaan lätkästään vaan satulan ym päälle), koska on "kylmä" (-5 ulkona) ja hepat on klipattu ja palelevat helposti. Niin ja näillä hevosilla ei pidetä kenkiä, ainoastaan muutamilta löytyy. Sitten talutaan heppa halliin, kävelytetään sitä maasta käsin niin kauan että ratsastaja on valmis edellisen hepan kanssa. Sitten tehdään hevosten vaihto, vetästään loimi pois hepalta ja jalustimet alas ratsastajaa varten, viedään toinen heppa ratsastuksesta talliin, usein myös tehdään loppukävelytykset hepoille maastakäsin että hengitys tasaantuu, sillä ratsastajat lopettavat usein työt loppuraveihin. Hevosia on kuitenkin n. 10 per ratsastaja, että tiukkaa tahtiahan siinä pidetään. Yleensä otamme ratsastuksesta tulleet hepat pesarille, laitamme solariumlamput päälle että pysyvät lämpiminä, loimi pois, pikainen harjaus, kavioiden pesu tai harjaus (riippuu likaisuudesta), kavioiden rasvaus (aina kun ollaan pesty, tämä myös kun tuodaan hepat tarhasta tai koneesta), sitten sisäloimet päälle ja hevonen karsinaan, Done. Sitten vaan laittamaan seuraavaa heppaa ja saman kaavan mukaan.. Tämä vie aikaa yleensä viiteen asti. Joskus päästään jo ennen neljää, joskus ollaan tallissa vielä kuuden jälkeenkin. Eli työpäivät ovat suunnilleen 10-tuntisia lounastauot mukaanlukien.

Pozitano lämmittelee solariumissa


Suitsien niputtaminen Belgian tyyliinKiitos ja kuulemiin!
-Palé

14 kommenttia:

 1. video ei toimi, tulee tieto että "Tämä video sisältää kumppanin EMI sisältöä, ja sen näyttäminen on estetty maassasi tekijänoikeusseikkojen vuoksi."

  VastaaPoista
 2. videoo ei voida näyttää suomessa...

  VastaaPoista
 3. Lotta, Jasmin ja Mimmu, en tiiä mikä siinä mättää, koska jollekin se näkyy (myös Suomessa) ja joillekin ei.. Yritän järjestää asian!

  VastaaPoista
 4. Vaihda siihen toinen biisi. Levy-yhtiöiden tekijänoikeusjuttuja...

  VastaaPoista
 5. Teillä on vähän pitempää päivää ja muutenkin vähän erilainen päiväjärjestys kun mulla sillon. Mutta ootte vissiin tykännyt? :D
  Mitenkä Kasjan muuten käyttäytyy nykyään? (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ollaan tykätty kovasti, eikä nää päivät tunnu yleensä kovin pitkiltä kun on niin hauskaa :D Kasjan on muuten ihan kiltisti, mutta vähän haasteellinen kun putsaillaan kavioita tai vaihdetaan loimia..nimim; kaviosta polveen saanut :D mutta kiva poninen on silti!

   Poista
 6. Onko sinulla omistuksessa nyt mitää hevosta?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On Alma Ypäjällä ja Feelix-poni Pirkkalassa (:

   Poista
 7. Millä kameralla/kännykällä kuvaat kuvat ja videot? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvia Sony alpha55:lla tällä hetkellä ja videoita ihan Canonin ixus digikameralla :D ei mitään huippuluokkaa mutta toivoisin pystyväni panostamaan näihin joskus.. sitä odotellessa :D

   Poista
 8. Ootko se sinä joka on nyt siellä englannissa kyran kanssa? Oon kateelliin :D oot tosi nätti ja kaikkee..... Kiva blogi ;)

  pepperdream.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noora suurkiitos! Mutta Pinja (Ypäjä-sarjan yksi päähenkilö) on se, joka oli viimevuonna joulun tienoilla Kyralla, tällä hetkellä minä olen täällä Belgiassa työharjoittelussa New Nordic Horses'illa. Olen siis tämän Pinjan kaveri ja itsekin esiinnyn ohjelmassa jonkin verran, aika samaa näköä kuulemma ollaan niin varmaankin mennyt sekaisin? : D Mutta no problem!

   Poista