Kuka vastaa ?

maanantai 25. maaliskuuta 2013

# 144 Vaan mitä kuuluu Almalle ?

Monia kysymyksiä, joihin ei ole vastauksia..

Almasta on oltu kovin kiinnostuneita, ymmärrän miksi. En ole halunnut kirjoitella hänestä tänne mitään, sillä en ole nähnyt hevosta itse noin kolmeen kuukauteen.

Alma on opistolla hoidossa. Ei ylläpidossa tai vuokrauksessa, vaan hoidossa opiston tallissa. Nyt kerronkin hänen voinnistaan. Muistatte varmaan syksyllä 2012 kun tamma asusteli vähän aikaa meillä kotitallilla ja sitten siirtyi mukanani opistolle. Meillä ollessaan hänellä oli kaikki kunnossa ja liikkui puhtaasti ja oli terve jopa eläinlääkärin testeissä ja taivutuksissa. Opistolle kun neiti muutti, se herkistyi uudelle kuivikkeelle ja yski jonkin verran, joten pidin häntä lomalla hetken. Muutama hetki sen jälkeen viitostallissa oli karanteeni sillä siellä liikkui jotakin tarttuvaa juttua.. Jotenka sairasloma jatkui sillä emme päässeet käyttämään halleja kuin vähän.
Sinä aikana kuitenkin kävimme pari kertaa hallissa kevyesti treenailemassa työmotivoituneen tammasen kanssa sillä hänellä oli kova hinku töihin. Pari kertaa saimme rauhassa köpötellä, kunnes huomasin tamman olevan jäykkä. Päivä toisensa jälkeen venyttelin häntä ja verryttelin kunnolla ennen töitä ja jäykkyys senkuin paheni. Eikä tämä tähän loppunut. Hetken päästä tamma alkoi ontumaan toista etustaan. Pidin häntä lomalla ja kävin pari kertaa viikossa vain kävelyttämässä neitiä maastakäsin, hoitelin muuten vain tallissa. Vaivat eivät parantuneet ja jonkin ajan kuluttua hän alkoi sitten aristamaan toista takajalkaakin, jolloin kirosin mielessäni kaikki mahdolliset kirosanat ja soitin äitille että varaa tammalle klinikalta ajan.
Viikon kuluttua löysin itseni kesken koulun näyttöpäivän hevosopiston klinikalta Alman kanssa. Ensin tehtiin juoksuttaen suoraa uraa testit, taivuteltiin, juoksutettiin ympyrällä ja lopulta tuli kysymys: saako ottaa RTG:t? No ei siinä muu auttanut kuin odotella että röntgenit on kuvailtu ja seuraavassa hetkessä hevoseen tiputettiinkin kipuläkettä.. Tuomioksi oli tullut että jaloissa on vanhoja vammoja, (tarkemmin en blogissa kerro) jotka nyt ovat jostain syystä tulleet esille ja hevonen jatkaisi sairaslomaa vielä jokusen viikkoa.
Tällä hetkellä Alma on kuntoutuksessa ja häntä ratsastetaan kevyesti lisäten pikkuhiljaa ratsastukseen tehoa hevosen kunto huomioon ottaen. Tosin viimeviikolla kävi niin hienosti, että saatiin puhelu tallimestarilta jossa kerrottiin että Almalta on löytynyt kaviosta lohkeama.... Ja eikun taas lepoon ja kuntoutus aloitetaan alusta kun jalka taas toimii. Eli tamma taas seisoo tallissa, tarhaa, on hoidettavana ja syö kipulääkettä kavio-ongelmaansa.

Hyppyhevostahan Almasta ei enää tule ja joudumme todennäköisesti etsimään kultaiselle tammaparalleni uuden kodin, jossa se saa tehdä parannuttuaan kevyttä "tätiratsu työskentelyä",  mikäli vaivat paranevat siihen malliin. Meillähän ei ole oikein aikaa ja rahaa, eikä paikkaakaan ottaa toista "pullaheppaa" pyörimään kotikulmille niinkuin Feelix, joten uusi koti on näin ollen Almalle parempi vaihtoehto. Toisena vaihtoehtona on aina tietysti etteivät ne vaivat sitten paranekaan ja siinä vaiheessa ei auta kuin tehdä jokaisen hevosenomistajan pelkäämä velvollisuus päästääkseen rakas ystävänsä kärsimyksistä..


Eilen kävin Ypäjällä katsomassa Almaa äitin kanssa ja puhuttiin sen hoitajan kanssa miten heppasen kanssa on mennyt sun muuta. Alma oli ihana oma itsensä ja hoitaja tykkäsi siitä kovasti :) Hoitajana siis yksi hevosopiston tallityöntekijä/tallimestari joten osaavissa käsissä ollaan! Itsellänihän alkaa koulu taas 2.4. jolloin alan jälleen itse hoitelemaan hevosta. Tämän hetkinen liikunta Alman kohdalla on kuitenkin vain lyhyitä maastakäsin kävelylenkkejä ja näillä mennään toistaiseksi.

Talvi 2012 ennen Ypäjälle muuttoa

Pirkkalassa 2012


-Palé

6 kommenttia:

 1. Olen nähnyt hevosen sen kahdella edellisellä omistajalla, kun olivat samalla tallilla kanssani. Pakko sanoa, etten yhtään ihmettele, että sen jalat ovat rikki. Hypättiin usein isoja ja rynkytettiin menemään. Harmi, että hevonen on nyt "käyttökelvoton". Toivottavasti löydätte sille hyvän ja oikeanlaisen kodin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi harmi^^ ;(;( hyvä hevone menee ihan hukkaan..

   Poista
  2. Mmm niin menee.. Tai meni, eihän tuo enää mikään hyvä ole :/

   Poista
 2. Kuinka kaukana Pirkkala on Ypäjästä? Ja jos on kovin kaukana niin millaiset kulkuyhteydet sieltä on Ypäjälle...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Semmonen reilu tunti ajelua omalla autolla. Bussilla pääsee ypäjä-forssa-tampere eli kahella bussilla ja niillä yleensä kuljen jos vklp olen menossa kotiin. Eli matkaa reilu 100km.

   Poista
 3. minä aloin miettiä tuota ensimmäistä kommenttia, olin myös jonkin aikaa heidän kanssa samalla tallilla/viereisellä tallilla ja hevonenhan oli myyty viime omistajalle n. 100 cm tai 110 cm hyppääjänä eikä viime omistaja ikinä siitä suurempaa kisoissa mennyt hevosella ja olihan ne hyviäkin ratoja jotka näin. olin myös joskus ratsastamassa yhtäaikaa ja ratsastus oli asiallista. eihän kaikilla aina hyviä kausia ole niiin minusta noin ei saisi tuomita.mutta jokaisella on tietenkin oikeus mielipiteeseensä:)

  VastaaPoista