Kuka vastaa ?

keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

#190 Erilaisuus on

Ajeltiin autolla Helsingissä ja tapani mukaan katselin auton ikkunasta erilaisia ihmisiä, niiden hiuksia, pukeutumistyyliä.. Liikennevaloihin pysähdyttyämme katseeni jumittui kuitenkin aivan erityiseen näkyyn. Kevyenliikenteenväylää pitkin käveli nuori mies takaperin. Hetken katseltuani tapausta, huomasin että hänen edessään käveli toinenkin nuori mies takaperin, taluttaen pyörää. Heidän edellään kävelivät vielä kaksi muuta nuorta miestä vierekkäin keskustellen aivan normaalisti, tosin hekin kulkivat takaperin. En tiedä yhtään mistä oli kysymys, mutta se näytti hauskalta ja hienolta omalla tapaa. He kävelivät koko sen matkan takaperin, minkä heidät näin ja kävelytyylistä päätellen he olivat tehneet tätä jo jonkin matkaa sillä se kävi jotenkin kovin luonnollisen näköisesti. Tämä jengi käveli sujuvasti myös suojatien yli vilkaisematta taakseen kertaakaan. Ensimmäisenä kävi mielessä, että näitä kuvattiin johonkin ohjelmaan, mutta en löytänyt mitään kameroita mistään. Olen sen verran helposti mukaan lähtevä tyyppi ja tavallaan myös yllytyshullu, että jos olisin kävellyt heitä vastaan kadulla, olisin varmasti kysynyt miksi he näin tekevät ja hyvän syyn sattuessa lähtenyt myös mukaan kulkueeseen! On kivaa herättää huomiota näin kaavoihinkangistuneiden ihmisten keskuudessa jollakin vastaavanlaisella tempauksella.

Samaisena päivänä käveltiin Helsingin kauppatorille ja siinä Espan lavalla oli somalien itsenäisyyspäivän juhlintatapahtuma. Iso joukko iloisia tummaihoisia ihmisiä ja muutamia suomalaisia reunassa seuraamassa tapahtumaa. Se oli tosi iloinen ja piristävä tapahtuma ja menimme katsomaan hetkeksi. Kuvasin laulua ja tanssia jonkin aikaa kamerallani ja sain osakseni paljon iloisia katseilta juhlijoilta. Huomasin kuitenkin hetken päästä, ettei kamerassani ollut muistikorttia joten mitään en saanut tallennettua muistiin. Noh, pääsin kuitenkin katsomaan tätä tapahtumaa. Siitä tuli jotenkin todella hyvä fiilis. Oli hienoa että tämä "vähemmistö" oli päässyt näyttämään taitojaan lavalle, pitämään hauskaa ja että siitä tuli oikeasti monelle ihmiselle hyvä mieli! Itsehän arvostan paljon erilaisuutta ja ulkomaisia kulttuureita, enkä ole koskaan millään tavalla väheksynyt tummaihoisia. Inhoan rasismia. Joten oli todella mieltä ylentävää huomata tämä rohkea juhlinta ja se, että jopa suomalaiset tulivat hyvillä mielin seuraamaan erilaista tapahtumaa! Tällaisia pitäisi järjestää useamminkin ihan muillekin ihmisille suomessa, joita ei välttämättä arvosteta aina tarpeeksi.

Itse olen matkustellut aika monissa maissa ja törmännyt vaikka minkälaisiin kulttuureihin, erilaisiin ihmisiin ja tapoihin. Se on tavallaan kasvattanut minuakin ihmisenä ja olen oppinut arvostamaan erilaisuutta myös tämän myötä. Tykkään kamalasti tutustua erilaisiin ihmisiin ujoudestani huolimatta, mutta ulkomailla se on jotenkin niin paljon helpompaa koska ihmiset ovat paljon vastaanottavaisempia, iloisempia ja sosiaalisempia, mitä Suomessa näkee valitettavan harvoin. Olen avoin kaikelle erilaisuudelle ja minulle henkilökohtaisesti on ihan sama, vaikka esim. tulevalla työpaikallani kanssani työskentelisi maahanmuuttaja, kuka tahansa ulkomaalainen tai vaikka joku homoseksuaalinen tai kehitysvammainen. Ihmisiä he ovat siinä missä muutkin, enkä omassa päässäni osaa erotella heitä mihinkään omiin kategorioihinsa. Erilaisuus on hienoa, eikä sitä pidä hävetä, syrjiä tai piilotella. Omana itsenään oleminen tekee ihmisestä vahvan ja siitä tulee hyvä olo sekä itselle, että muille (: Olkaa siis ylpeitä siitä mitä olette ja kantakaa erilaisuuttanne rohkeasti!

~Palé

9 kommenttia:

 1. Eli olen ylpeä kun olen läski!:-DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Ei se väärinkään ole :D eiks se ollut niin että pulleat on lepposia? ;)

   Poista
 2. Olet kyllä ihana ihminen kun suhtaudut erilaisiin ihmisiin noin positiivisesti. Sääli etteivät kaikki ymmärrä sitä, että erilaisuus on hyvästä:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Sitä itsekin toivois välillä ympärillä enempi avoimuutta muita kansalaisia kohtaan, mutta kai se elämä opettaa jokaista jossain vaiheessa (:

   Poista
 3. Om se kiva kun tuon ikäinen nuori neiti on tuollaista mieltä! herranen aika... melekin yli puolet sinun ikäsistä ja vanhemmatkin ovat sellaissia jotka karttaa just kehitysvammaisia tai tummaihoisia tai muuta jonka "ei kuulu elää" vaikak nekin on ihmisiäkin! ihan sama asia jos itse olisi kehitysvammainen ja muut töllistelisivät sinua kuin hullua,eivätkä tuli juttelemaan niin kuin silloin kun on "normaali"... kuka on normaali? minä en ainakaan.........

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tämmöiset kommentit ne on aina iso piristys tässä harrastuksessa :) Mutta tosiaan, tämäkin jakaa erilaisuutta ihmisiin, toiset on avoimempia kuin toiset..

   Poista
 4. Mutta mitä on normaalius? Mielestäni sitä ei voi määritellä. Maailmassa on uskontoja, musiikkimakuja, kuulttuureita, harrastuksia, ym. jotka jakavat ihmisiä , ei niistä voi valita esim.yhteen uskontoon kuuluvia ihmisiä ja päättää, että nämä ovat normaaleja.
  Minun mielestä itse uskossa olevana on törkeää, että kirkko määrittää, että millaisia ihmisten täytyy olla. Mä olen monta kertaa miettinyt vahvasti itseäni ilmaisevana ihmisenä, että miks mä kuulun kirkkoon, koska mä en oikeesti sais näyttää siltä kuin näytän, tai muutenkaan olla sellainen kuin olen. Mutta mä saan sieltä niin paljon helpotusta mun sisäiseen tuskaan, että mä vaan toivon Jumalan vielä hyväksyvän mut. Koska kaikkihan sanoo, että Jumala hyväksyy jokaisen juurisellaisena kuin kukin on.
  Mun mielestä on väärin syrjiä kehitysvammaisia ja tummaihoisia, siitä syystä nämä sitten jostain syystä mun seuraan tulevatkin, kun eivät muilta saa ymmärrystä.
  Ja on hienoa, että ihmiset päätyvät tekemään jotain tuollaista, kuten kävelemään takaperin. En sitten tiedä mitä ihmiset ajattelevat nähdessään mut kylällä, ratsastusvaatteissa ja irokeesi päässä, useampi lävistys naamassa ja lisää tulossa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä normaaliutta voi munkaan mielestä määritellä. Kiitos hienosta ja pitkästä kommentista, näitä on aina kiva lukea! On myös hauska huomata että omat kirjoitteluni voivat jakaa mielipiteitä (;

   Poista