Kuka vastaa ?

maanantai 4. toukokuuta 2015

#257 Millasta on asua Ypäjän Hevosopistolla?


Hermojaraastavaa, mutta kasvattavaa. Onhan se toisinaan pirun rasittavaa asua about 15 nuoren naitosen kanssa saman katon alla. Kaikki on kiukkusia tallijaksoilla kun väsyttää ja on nälkä, sää on surkea eikä jaksaisi tehä mitään, mutta pakko. Kukaan muukaan ei niitä hevosia hoida meidän puolesta. 

Tässä postauksessa kerron, mitä muistan siitä kun asuin opistolla opiskelukavereitteni kanssa. Ihan siksi muistelen menneitä, kun syksyllä taas palaan tuohon samaan paikkaan pyörimään samoihin kuvioihin. Ja tästä on kyselty aika paljon, joten olkaatten hyvät :)- Jokainen meistä on erilainen, kämppikset on erilaisista perheistä ja ympäristöistä, tottunut erilaisiin juttuihin ja sen kanssa on opittava elämään. Kaikista ei tarvitse tykätä, mutta kaikkien kanssa on tultava toimeen. Me eletään siellä toistemme kanssa 24h vuorokaudessa, 5-7 päivää viikossa, eikä ilmapiiriä paranna, jos jotkut kokoajan kinastelee ja vääntää riitaa tai syrjii toisiaan tms. Toisinaan asuntoloissa oli myös tosi sotkuista, koska pitkien koulupäivien jälkeen siivoamiselle ei tahtonut oikein löytyä aikaa, eikä energiaa. Sekin aiheutti usein kireyttä ilmapiirissä.. "Kuka vie roskat, kenen vuoro imuroida, kuka on jättänyt tiskaamatta tiskinsä lavuaariin..?"
+ Toisaalta siinähän sitä oppii nimenomaan tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa, ottamaan huomioon muita ihmisiä ja kunnioittamaan erilaisuutta. Se on mahtavaa. Tulevaisuudessa myös työelämässä tarvitsee työskennellä erilaisten ihmisten kanssa ja on opittava toimimaan sosiaalisesti eri tilanteissa. Meillä oli paljon ihan hölmöjä yhteisiä päähänpistoja ja tempauksia, joita kukaan muu ei ymmärtänyt kun me, jotka asuimme samassa asuntolassa muiden kanssa. Esim. tapetoimme olohuoneen seinän karkkipapereilla ensimmäisenä opiskeluvuotena :D


+Opiskelun yhteydessä pääsee toteuttamaan unelmiaan, jos niille tekee tilaa ja antaa itselleen madollisuuden. Itse jännitin aluksi kovasti isojen esteiden hyppäämistä ja maastoesteitä, sillä niitä en ollut ennen hypännyt. Olin kuitenkin haaveillut jo pitkään että pääsisin hyppelemään joskus isommissa kisoissa. Ypäjällä pääsin treenaamaan paljon ja hyppäämään elämäni ensimmäiset aluehypyt, sekä maastoestekilpailut.
Pelot tuli voitettua ja unelmia toteutettua ja olen siitä erittäin kiitollinen.-Aikataulut on toisinaan tosi tiukkoja. Omat aikataulut pitää osata itse suunnitella, niin että ehtii tekemään kaikki koulujutut ajallaan. Meille annettiin paljon vastuuta esim. tapahtumien järjestamisessä ja niissä työskennellessä. Finnderbyt, kisaviikot, hevosmessut, nuortenhevosten festivaalit, keskiviikkokisat ja suomenratsujen kuninkaalliset mm. olivat pääosin meidän, opiskelijoiden harteilla ja aina piti olla edustamassa sekä itseään, että opistoa. Välillä epäili itsekin että pärjäänkö muka tässä työssä isoissa tapahtumissa, mutta loppujenlopuksi kaikki meni ihan hyvin kun olimme saaneet tarpeeksi perehdytystä.
+Omista tekemisistä oppii kantamaan vastuuta ja oppii paljon uutta tapahtumien järjestämisestä. Kilpailuiden takana on paljon työtä ennen tapahtumaa, tapahtuman aikana ja sen jälkeen. Työntekijät, eli opiskelijat, tekevät oikeasti paljon sen eteen että te pääsette kilpailemaan ja katsomaan kisoja ja että kaikki menee varmasti hyvin ja että jokainen pikkuseikka on huomioitu. Opin itsekin tosi monipuolisesti kaikkea mitä hevosalalla voi tehdä, muutakin kun karsinoiden siivoamista ja heppojen loimittamista ja tarhaamista, sekä ruokkimista. Unohtamatta toki loputtomia mahdollisuuksia työharjoitteluissa. Itse olin Suomessa ratsastuskoululla töissä, sekä toisella harjoittelujaksolla myyntitallilla Belgiassa. Myös Kyra Kyrklundille pääsee harjoitteluun Englantiin jne, eli ovet ovat avoinna melkeinpä minne vain.
+Parasta Hevosopistolla opiskelussa, on tietenkin oppimisen, hevosten ja ammattitaidon saamisen lisäksi ihmiset. Ne joiden kanssa elää joka päivä yhdessä, eli opiskelukaverit ja opettajat ym henkilökunta. Kaverit on iso osa elämää Hevosopistolla ja niitä siellä on paljon. Vaikka itsekin olen suurimman osan elämästäni ollut melko yksinäinen, niin opistolla mulla oli tosi paljon kavereita. Aina sai jeesiä jos sitä tarttesi, aina oli joku tukemassa jos itsellä oli vaikeaa. Ketään ei opistolla jätetä yksin, se on hienoa. Kaikille löytyy kaveri. Tottakai kinaa ja riitojakin löytyy, varsinkin kun on nuorista ihmisistä useimmiten kysymys. Mutta ne kuuluvat normaaliin elämään eikä niille pidä antaa liikaa huomiota. Itse sain opistolla hurjan läheisiä ystäviä, oltiin joidenkin kanssa ihan kuin perhettä ja tutustuttiin nopeasti, vaikka yleensä olen kovin hiljainen ja sisäänpäinkääntynyt. Kavereita sai helposti. Olen edelleen usean opistokaverin kanssa yhteyksissä ja nähdään, toisia useammin ja toisia harvemmin. Ne ihmiset on tehnyt mut monta kertaa onnelliseksi ja niitä on ikävä kokoajan. Ystävät on jokatapauksessa ehkä parasta mitä mulle tosta koulusta on jäänyt, oppimisen ja hienojen kokemusten lisäksi.Tässä vähän vastauksia esim. teille, jotka olette tulossa syksyllä Hevosopistolle tai jos olette harkinneet sinne hakemista. Joka tapauksessa, opiskelusta tuolla on varmasti yhtä monta mielipidettä, kuin on ihmisiäkin. Mutta tässä nämä yleisimmät, mitä varmasti monet opistolaiset voivat allekirjoittaa. Toivottavasti sain avarrettua teille vähän asuntola- ja opistoelämän saloja :)

4 kommenttia:

 1. Osaatko sanoa että jos sinne hakee hevosenhoitajaksi tai ratsastuksenopettajaksi opiskelemaan, niin kuinka hyvä ratsastaja pitää olla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hevosenhoitajalinjalle kun hakee, niin ratsastustaidolla ei ole väliä eikä siitä pidetä koetta, ratsastuksen opettaja-linjalle hakiessa vaaditaan väh. helppo B-tason ratsastustaitoa ja hakijoille pidetään maksullinen soveltuvuuskoe :) Eli ei ihan ihmeitä vaadita.

   Poista
 2. Oletko puhunut opettajien kanssa mihin ryhmään tulet ja minne muutat/haluaisit asumaan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole vielä tarkemmin sopinut, ensi maanantaina olis suunta Ypäjälle puhumaan asiasta paremmin :) Kirjoittelen sitten tänne lisää kun tiedän paremmin!

   Poista