Kuka vastaa ?

lauantai 20. kesäkuuta 2015

#264 Miksi kukaan ei pysähtynyt auttamaan?Juhannus yön tapahtumia. Kirjoitettu kello yhden tienoilla siis juhannus aaton yönä.
Kävin äsken hoitokoiran kanssa "ilta"lenkillä ja huomasin, kun tien toisella puolella joku humaltuneen oloinen herra kippasi polkupyörän kanssa pyörätieltä autotielle. Siinä se mönki istumaan ja katsoin kauhuissaan, kun taksi ajoi aika vauhtia tätä herraa kohti eikä hän päässyt ylös.
 

Olin itse sen verran kaukana etten pystynyt tekemään mitään, mutta onneksi taksi sitten hidasti ja sai väistettyä. Sitten ohi ajoi toinen, kolmas ja neljäskin auto..Viides, kuudes jne.. Kaikki väistivät nätisti mutta itselle heräsi kysymys, että MIKSI KUKAAN EI PYSÄHTYNYT AUTTAMAAN? Ei edes ohi ajanut poliisiauto. Jo on välinpitämätöntä sakkia täällä! Ihminen hoipertelee autotiellä pyörän vieressä eikä pääse ylös ja muut vaan ajaa ohi, oikeesti? Herra näytti autoilijoille peukkua kun olivat ajaneet ohi ja mumisi jotain kiukkuisen kuuloisena. Kukapa ei tuossa tilanteessa.

Herra piteli kättänsä ja tutki paljaista kyynerpäistä ruhjeita tuhisten jokseenkin tuskaisen kuuloisena. Käveltiin koiran kanssa sitten lähemmäs ja kävin tiedustelemassa herran vointia ja kyselin että tarvitseeko apua. Tovin maassa möngittyään hän pääsi kuitenkin ylös, pyörätien puolelle ja vastasi "juu juu" näyttäen peukkua. Varmistin vielä että pääseekö hän liikkeelle ja tyyppi vaan naurahti peukalo pystyssä että "kyllä mä pärjään". Kävelin sitten kauemmas ja jäin etäämmälle tarkkailemaan tilannetta toivoen että tämä herra tajuaisi jatkaa matkaansa kävellen eikä pyöräillen, kun liikehdintä oli sen näköistä että juhannusta oli juhlittu oikein olan takaa ja kaksin käsin..

Sivukadulle puskien taakse siirryttyään ja hetken matkaansa jatkettua herra hävisi näkyvistä ja jatkoin itsekin matkaani. Ilmeisesti tämä kaveri pääsi ihan hengissä määränpäähänsä, vaikka kauan sitä hoipertelua sai seurata ennenkun kaveri pääsi liikkeelle. Ei tarvinnut soitella poliiseja tai lansseja tähän hätään, mutta ei ollut kyllä kaukana ettenkö olisi soittanut.

Hyvä tuuri ettei pahempaa sattunut mutta hyvät kansalaiset olkaapa vähän välittävämpiä jatkossa, tämäkin herra olis hyvin voinut lyödä päänsä pahasti tai jäädä jonkun vauhdikkaamman kuskin alle hämärässä ja sumuisessa juhannusyössä. Mutta miettikääpä jos autoilija ei huomaisikaan kaatunutta, kuin viimemetreillä ja ehtisi juuri ja juuri väistää. Suoraan vastaan tulevaa autoa päin? Myöhemmin saisi lukea lehdestä pahasta autokolarista, jonka Sinä, arvon ohikulkija olisit voinut estää vain ja ainoastaan auttamalla humalaisen takaisin pyörätielle ja jaloilleen.
Ymmärrän tavallaan ihmisten kivettyneen ajattelutavan siitä, että "itsepähän on itsensä tuohon kuntoon juonut, luulisi aikuisten ihmisten tietävän rajansa" ja blaablaablaa. Mutta tuollaisessa tilanteessa, kun ihmiseltä voi oikeasti lähteä vaikka henki, niin jätetään siihen makaamaan vaan autotielle? Entä jos kyseessä olisikin ollut lapsi, olisitko jättänyt siihen yksinään? Tai esim. sairaskohtaus jossa vanhus olisi sen vuoksi kaatunut pyörällään ja lyönyt päänsä niin että taju olisi lähtenyt?

Meitä ihmisiä on monenlaisia täällä pallolla, jotkut on lapsia, jotkut aikuisia, jotkut sairaita, jotkut vanhoja, jotkut juo, jotkut käyttää aineita, jotkut on nuoria ja jotkut muuten vaan eksyksissä. Jokainen meistä silti ansaitsee apua huonon tilanteen tullen ja jokaisella meillä on velvollisuus auttaa hädässä olevaa. Varmistakaa edes ja kysykää että oletko kunnossa ja tarvitsetko apua! Se ei vie teidän aikaanne pois kuin minuutin tai kaksi ja voitte tällä pelastaa vaikka hädässä olevan ihmishengen jos tarve vaatii. Minä en ole mikään pyhimys, maailmanparantaja tai valittava kukkahattutäti, mutta itse en olisi voinut lähteä jatkamaan matkaani tarkistamatta, että pärjääkö tämä henkilö oikeasti. Sydämeen sattuu nähdä moista välinpitämättömyyttä, ajatelkaapa jos osuisi omalle kohdalle.

Hyvää juhannusta kaikille, pitäkäähän kivaa ja ennenkaikkea pitäkää itsestänne ja toisistanne huolta! Auttaminen kuuluu meille kaikille :)(Kuvat napattu googlesta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti